Aktuella teman

Den magiska spårvagnen

Ett samarbete mellan Kulturskolan, Stadsmuseet och Tekniska kontoret.

Tänk om man kunde kliva på en spårvagn som visar sig vara en tidsmaskin! En spårvagn som kunde åka bakåt i tiden till ett Norrköping som såg helt annorlunda ut. Vad hade människorna på sig för kläder då? Vad tänkte de på och vad pratade de om?

Vi tar med er på en tur genom staden. På vägen stannar spårvagnen till och några av stadens invånare kliver på. Scener utspelar sig och barnen blir indragna i händelserna.

Ålder: Årskurs 3
Tid: Rundturen tar ca en timme
Plats: Påstigning och avstigning vid Söder Tull.
Kostnad: 500 kr

Den magiska spårvagnen och Dramatiserad Konstvisning kan med fördel kombineras så att det blir en hel förmiddags kulturverksamhet.

Bland skorstenar och vävmaskiner

Ett samarbete mellan Kulturskolan och Stadsmuseet.

Nora är 12 år och arbetar i yllefabriken. När hon skadar handen i den stora vävmaskinen gör hon allt för att dölja det i rädslan för att förlora jobbet. Men hon arbetar sakta och snart får hon förmannens ögon på sig.

Vi väcker de gamla textilmaskinerna till liv och låter personer som en gång arbetade i fabrikerna stiga fram och berätta sin historia. En historia om ett hårt liv men också om modet att säga ifrån.

Den dramatiserade visningen kombineras med en workshop i textila tekniker där eleverna får chansen att reflektera kring såväl uppfinningar och teknisk utveckling som barns arbetsvillkor.

Ålder: Årskurs 3 och 5
Plats: Stadsmuseet
Tid: En förmiddag. Visning ca 1 tim, workshop ca 1 tim.
Kostnad: 500 kr

Dagboken, Nyckeln och den hemliga portalen

Stina råkar hitta en 100 år gammal dagbok på vinden. Hon tycker att det är spännande och börjar läsa om livet för 100 år sedan. Men det blir mer spännande än så! När hon tittar efter för att se om det kanske finns något mer i gömstället hittar hon en lapp där någon ber om hjälp. I gömstället hittar hon också en magisk nyckel som öppnar upp en portal...

Eleverna får följa med Stina på en tidsresa som utspelar sig på skolmuseet, Oscarsskolan. Med hjälp av rollspel som metod får de uppleva en annorlunda dag i “Skolan”

Tid: En förmiddag
Plats: Oscarsskolan, skolmuseet kostnad: 500 kr

Dramatiserad Konstvisning

Ett samarbete mellan Kulturskolan och Konstmuseet.

I Konstmuseets salar börjar det plötsligt hända märkliga saker när konsten får liv. Följ med på en spännande färd genom tid och rum och möt konsten på ett annorlunda sätt. Tillsammans med Konstmuseets pedagoger skapar vi en interaktiv visning där såväl teater som musik ingår.

Tid: ca 1 tim
Plats: Konstmuseet Kostnad: Kostnadsfritt

Dramatiserad Konstvisning och Den magiska spårvagnen kan med fördel kombineras så att det blir en hel förmiddags kulturverksamhet.

Löfstad Slott – En vandring genom historien, stormaktstiden

Ett samarbete mellan Kulturskolan och Löfstad Slott, Östergötlands Museum.

Vi beger oss till Löfstad slott. Spännande händelser och livsöden ur det förgångna kommer i dagen när vi får möta några av de personer som har levt på eller besökt Löfstad slott genom tiderna.

Vi tar med eleverna på ett historiskt spel där de får uppleva Slottets historia och stormaktstiden på ett levande och interaktivt sätt med teater, musik och dans som hjälpmedel.

Ålder: Årskurs 5
Plats: Löfstad Slott
Tid: En för eller eftermiddag på vår eller höst
Kostnad: 500 kr

OBS: Kolla upp så att bussförbindserna till Löfstad fungerar för er.

I häxornas tid

Ett samarbete mellan Kulturskolan och Cnema

Det mumlas och viskas i gränderna.
-Hon är en häxa! Akta så hon inte rövar bort era barn!
Året är 1675 och det går en våg av skräck genom landet. Vem som helst kan bli anklagad. I centrum för historien om häxprocesserna står barnen som ofta driver ryktesspridningen med sina påhittade berättelser om Blåkulla.

Med utgångspunkt i historierna om dessa verkliga händelser låter vi eleverna skapa kort filmer utifrån sina egna idéer. Filmerna kommer att kunna anmälas till skolfilmsfestivalen Klappan som går av stapeln i april 2018.

Ålder: Årskurs 5
Tid: 2 dagar (En förberedelsedag + en inspelningsdag)
Plats: Er skola
Kostnad: 1000 kr