Träblåsinstrument

Blockflöjt, tvärflöjt, oboe, fagott, klarinett och saxofon tillhör familjen träblåsinstrument. Träblåsinstrumenten har gemensamt att tonen bildas genom att den som spelar blåser luft i tunna rörblad eller i flöjtens fall ett hål. Träblåsinstrumenten har också klaffar eller grepphål som gör att man kan spela olika toner.

En första introduktion till träblåsfamiljen för elever i förskoleklass

Blockflöjten är ett utmärkt instrument att börja med redan i 6-årsåldern. När du börjar spela blockflöjt lär du dig grunderna till alla blåsinstrument. Du får lära dig blåsteknik och grepp, träna finmotorik, andningskontroll och artikulation.

Blockflöjt är ett instrument du kan spela hela livet och som passar i många olika sammanhang. Du kommer att behöva köpa en egen blockflöjt för att öva hemma under kursens gång, vid första träffen får du tips från din lärare om vilka flöjter som är bra och prisvärda.

Inför nästa år kan du välja om du vill fortsätta med blockflöjtslektioner eller söka någon annan av grundkurserna för årskurs 1.

En lekfull introduktionskurs i tvärflöjt. Vi varvar flöjtspel med sång och rytmik samt bekantar oss med musikens olika byggstenar, såsom puls, rytm, tempo och dynamik.

Vi utforskar hur vi kan uttrycka oss genom musik.

Kursen är förberedande för

  • instrumentallektioner på tvärflöjt i grupp eller individuellt från 8 år
  • orkesterspel.

Denna nybörjarkurs riktar sig till dig som är nyfiken på träblåsinstrument. Kursen sträcker sig över ett läsår och utformas som en sagovandring där varje lektion leder eleverna vidare in i berättelsen som formas av instrumentens ljud och elevernas fantasi.

Hur många flöjthål behöver vi köpa på marknaden? Hur låter träden i skogen när det regnar? Förutom ljudlek och instrumentkännedom lär vi oss att spela välkända visor och melodier. Kursen slutar med en föreställning innan sommaren.

Under året får du prova sex träblåsinstrument: blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, oboe, fagott och saxofon. Du provar varje instrument under fyra veckor.

Träblåsundervisningen sker både i grupp och individuellt. Som träblåselev på Kulturskolan erbjuds du ett brett utbud av ensembler och orkestrar inom en mängd olika musikstilar.

Blockflöjt, tvärflöjt, oboe, fagott och klarinett används inom såväl den klassiska musiken som populärmusiken, men även i folkmusik och andra genrer. Saxofonen är ofta med i storband , jazzensemble eller blåsorkester.

Lär dig mer om olika träblåsinstrument